FAQ


Na tej stronie chcemy udzielić Państwu odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez naszych klientów.

Co zrobić z rybą aby po zamrożeniu nie straciła smaku?

Decydującym momentem w zachowaniu dobrego smaku ryby jest jej patroszenie. Po pierwsze trzeba zwrócić szczególną uwagę aby nie doszło do rozerwania woreczka żółciowego, z którego wylana żółć jest trudna do usunięcia. Najważniejsze jest jednak aby nie płukać w wodzie ryby ale raczej wytrzeć do sucha szmatką lub ręcznikiem papierowym usuwając w ten sposób krew i śluz. Wnikająca do mięsa podczas płukania woda powoduje w czasie zamrażania pękanie wypełnionych woda komórek co w efekcie odbija się utratą wszelkich naturalnych soków - smaków ryby podczas rozmrażania. Uwaga! Jeżeli już jednak rybę trzeba zamrozić to pozwólmy jej rozmrażać się powoli w dobrze osolonej wodzie.

Czy kolorowe karpie są jadalne ?

Wszystkie kolorowe ryby możliwe do kupienia w naszym Zakładzie a więc karpie, karasie, jazie sumy i lin są jak najbardziej jadalne. Jedyne co wstrzymuje znane mi osoby od jedzenia takich okazów to ich urok ale jeżeli ktoś ma takie preferencje kulinarne to informuję, że nie istnieją żadne przesłanki naukowe mówiące o szkodliwości kolorowych odmian tych gatunków.

 

Jak zapobiec śnięciom kolorowych rybek w oczku wodnym ?

Najczęstszym powodem śnięcia ryb w oczkach wodnych jest brak tlenu, zwłaszcza jeżeli utrzymujemy oczka bez przepływu wody. Istnienie właściwie dobranego przepływu w większości przypadków zapobiega takim problemom. Prostym sposobem odpowiednim dla małych oczek wodnych są pompki wodne możliwe do kupienia w sklepach zoologicznych. Pamiętajmy jednak aby zachować także umiar w ilości wrzucanego pokarmu, który nie zjedzony zalegając na dnie basenu gnije wywołując ubytki tlenowe, przykry zapach zepsutych jajek - to amoniak co w efekcie kończy się utratą całej obsady ryb.

Na skórze ryb zauważyłem jakieś niewielkie, płaskie mocno przyklejone przeźroczyste pasożyty, co to jest i jak można to usunąć?

Sądząc z Pańskiego opisu są to splewki, pasożyty skóry, wielkości około 0,5 cm, żywiące się wyssaną krwią . Wydzielana przez splewki substancja podrażnia skórę i wywołuje ból. Drobny narybek ginie natomiast starsze ryby są bardziej odporne. W stawach splewka usuwana jest poprzez osuszanie dna oraz silne wapnowanie miejsc podmokłych. W przypadku inwazji splewki, ryby poddawane są specjalnym kąpielom. Środkiem ogólnie dostępnym mogącym w pewnym stopniu pomoc w zwalczeniu pasożyta jest kąpiel w 2-3 % roztworze soli kuchennej przez 15-30 minut. Inne środki stosowane w walce ze splewka wymagają konsultacji weterynaryjnej.

 


Główna
RZD Zator
Karp
Oferta
Łowisko
Historia karpia
FAQ
Zamówienia Publiczne
Przetargi

© 2000-2005 RZD Zator.   Wszelkie prawa zastrzeżone.
Webmaster: andrzej@grafkom.pl